Gotowanie

Bezglutenowe bułki i chleby

Przy diecie bezglutenowej jednym z najpoważniejszych kwestii staje się wybór odpowiedniego pieczywa. Istnieje bardzo wiele producentów chlebów czy bułek bezglutenowych, którzy zarzekają się, że to właśnie ich produkty są najlepsze. Jednak jak wybrać taki produkt, który rzeczywiście będzie najodpowiedniejszy dla naszej diety? 

Jak wybrać pieczywo bezglutenowe? 

chleb bezglutenowyDieta bezglutenowa potrafi być bardzo kłopotliwa. Przede wszystkim dlatego, że gluten znajduje się w każdym pieczywie dostępnym w piekarniach. Na szczęście coraz częściej na rynku można spotkać chleb bezglutenowy, który jest wybawieniem dla każdego, kto nie chce lub nie może jeść glutenu, ale kocha pieczywo. Jednak przy wyborze odpowiedniego chleba warto zwrócić uwagę nie tylko na cenę takiego produktu, ale przede wszystkim na jego skład. Niestety to, że w składzie takiego wypieku nie ma glutenu, wcale nie oznacza, że nie ma tam też innych alergenów, które mogą nasz uczulać. Przede wszystkim w takiego rodzaju pieczywie bezglutenowym można znaleźć składniki takie jak skrobia pszenna bezglutenowa, soja, łubin, orzechy czy sezam. Jest to tylko część składników, które mogą występować w tego typu pieczywie i uczulać. Dlatego przy wyborze odpowiedniego pieczywa warto zasięgnąć rady dietetyka, który doradzi nam jaki chleb będzie najlepszy dla naszego organizmu. 

Jeśli jesteśmy miłośnikami pieczywa, ale niestety z jakichś powodów nie możemy jeść glutenu – nic straconego. Dzisiaj bardzo wielu producentów oferuje produkty pozbawione glutenu, które mogą być bardzo smaczne i odpowiednie dla naszej diety. Jednak warto zachować tutaj szczególną ostrożność i zwracać uwagę na składniki, które znajdują się w tego typu produktach a niestety mogą uczulać. Dlatego warto zasięgnąć porady dietetyka.