Dom

Blaty kuchenne – rewolucja w wykończeniówce w Warszawie

blaty kuchenne Warszawa

Jak znaleźć wielofunkcyjny materiał nadający się do urządzenia kuchni? Pytanie to zadaje sobie zapewne wiele osób, zwłaszcza planujących generalny remont, lub urządzających mieszkanie od nowa. Aktualnie świat materiałów wykończeniowych proponuje nam całą gamę rozwiązań, wśród których znajdują się wyjątkowo uniwersalne spieki kwarcowe, czyli tak zwany laminam. Jest to materiał budowlany wykorzystywany do różnego rodzaju powierzchni – od takich jak blaty kuchenne, przez posadzki kamienne, po okładziny ścienne.

Jakie blaty kuchenne są teraz modne w Warszawie?

blaty kuchenne WarszawaNiewątpliwą zaletą materiału laminam jest jego ogromna wytrzymałość. Jest odporny na działanie różnego rodzaju rozpuszczalników, zginanie, mróz, ogień i promienie UV. Dodatkowo spieki kwarcowe nie wchodzą w reakcję z żywnością, więc bez problemu mogą być używane w kuchni, jako chociażby blaty kuchenne Warszawa. Laminam jest również materiałem ekologicznym, bo powstałym wyłącznie z produktów naturalnych, nie wchodzącym w reakcje ze środowiskiem. Proces powstawania laminam jest dosyć skomplikowany, ale dzięki temu jest to materiał całkowicie bezpieczny i wytrzymały. Granulat z iłów łupkowych, skał granitowych, kwarcu i pigmentów ceramicznych jest prasowany a następnie spiekany w wysokiej temperaturze.

Dzięki takiej obróbce technologicznej spieki kwarcowe są odporne na wiele czynników zewnętrznych i posiadają wyjątkowo długą gwarancję. Wzorniki laminam są coraz szersze i można wybierać przeróżne wzory i faktury od motywów kamiennych, przez drewniane, po węglowe. Nawet najbardziej wybredny klient znajdzie coś dla siebie. Niewiele jest materiałów wykończeniowych na rynku, które spełniałyby tak wiele funkcji i były na tyle uniwersalne by móc stosować je zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz budynków. Laminam łączy wszystkie te właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *