Rośliny i zwierzęta

Jaki gryzak dla psa?

Na opiekę nad psem składa się wiele czynników. Prócz dobrania odpowiedniej karmy, częstych spacerów i zabiegów pielęgnacyjnych musimy pamiętać także o rozrywce i wartościowych przysmakach. Psiak, który ma swoje zabawki, nie tylko zajmie się sobą na jakiś czas, ale i wyciszy się czy zadba o zęby. To samo tyczy się przysmaków, do których zalicza się między innymi gryzaki. Czym są te smakołyki? Co kupować, aby nasz pupil był zadowolony?

Cechy dobrych gryzaków

gryzaki dla psaGryzaki są takim rodzajem smakołyków, które starczają naszemu psiakowi na dłuższy czas. Powolne zjadanie przysmaku pozytywnie wpływa na uzębienie czworonoga, które jest nie tylko mocniejsze, ale i oczyszczone z nadmiaru kamienia, co pozwala zachować ich dobry stan. Gryzaki posiadają również ważny aspekt wyciszający, który pozwala psu się odstresować i wyciszyć. Takie zajęcie na długie godziny pozytywnie męczy pupila, co z kolei sprawia, że maleje szansa na zniszczenia wywołane w mieszkaniu pod naszą nieobecność. W sklepach zoologicznych znajdziemy wiele rodzajów takich przysmaków, które różnią się wyglądem, smakiem i składem. Jeżeli kupujemy gryzaki dla psa, to najlepiej zdecydować się na te z naturalnym składem, które nie zawierają barwników i konserwantów. Są to zazwyczaj gryzaki będące suszonymi częściami innych zwierząt, takie jak żwacze, ścięgna, jelita, wątroby czy tchawice. Wybór takich przysmaków jest naprawdę duży, dzięki czemu z łatwością dostosujemy je do preferencji i rozmiarów psiaka. Przy podawaniu naturalnych gryzaków należy pamiętać, że powinny stanowić jedynie element uzupełniający codzienną dietę psa, a nie jej główny składnik.

Dobre gryzaki to nie tylko źródło nowych smaków, ale i rozrywki czy odstresowania. Psiaki, które spożywają takie naturalne przysmaki, czyszczą zęby oraz wzmacniają dziąsła w naturalny, niewymuszony sposób. Aby wybierać dobre i sprawdzone produkty, warto zainteresować się suszonymi gryzakami. Do najczęściej wybieranych kąsków, które lubi każdy pupil, zalicza się tchawice, wątroby, jelita oraz ścięgna.