Handel

Zalety grilla gazowego

 

Grill jest absolutnie niezbędnym elementem w sezonie letnim. Już od końca kwietnia rozpoczyna się czas, w którym każdego weekendu wychodzimy na ogród, rozstawiamy sprzęt do grillowania i smażymy karkówki, kaszanki, kiełbasy i inne cudowności. W ostatnich latach niezwykle popularny stał się grill gazowy. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie i chciałabym wskazać kilka jego zalet.

Polacy wysoko cenią grille gazowe

wysoko cenione grille gazowe broil kingPierwszym i podstawowym zarzutem grillowych konserwatystów, którzy akceptują jedynie grille węglowe, jest to, że grill gazowy pozbawia nasze potrawy tego charakterystycznego dymno-węglowego smaku i zapachu. Nic bardziej mylnego. Charakterystyczny grillowy smak i zapach wynika bowiem ze sposobu smażenia – przy bardzo wysokiej temperaturze (której nie uzyskamy w warunkach domowych), kiedy białko bardzo szybko się ścina a mięso zamyka. Do tego przy grillu gazowym nie musimy walczyć z męczącym nas dymem. Pewnie każdy zna tę sytuację, w której niezależnie od tego z której strony grilla się ustawimy, to i tak dym będzie leciał nam prosto w twarz. Dużą zaletą grilla gazowego jest również to, że mamy pełną kontrolę nad naszym smażeniem. Możemy bowiem regulować moc ognia i temperaturę. Dzięki odpowiednim pokrętłom zmniejszymy lub zwiększymy ogień w mgnieniu oka. Warto wspomnieć, że wysoko cenione grille gazowe posiadają nawet osiem palników, dzięki którym stworzymy idealną, grillowaną potrawę.

Grille gazowe oznaczają ogromną wygodę użytkowania. Ten typ sprzętu praktycznie eliminuje wszystkie wady grilla węglowego. Do tego trudno znaleźć jakąkolwiek cechę wersji węglowej, która przewyższałaby gazową. Grill gazowy to genialne rozwiązanie dla każdego fana długich, letnich wieczorów przy smażonej kiełbasie i piwie.